Tea különlegességek
A történet kb. 5.000 évvel ezelőtt egy Kínai uralkodó véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Ettől kezdve fogyasztása a társadalmi élet minden részét érintve gyorsan elterjedt a kínai kultúrában, majd művészetté emelte a japánok által megalkotott teaszertartás. Az amerikai kultúrában és szokásokban a gyarmati idők óta játszik fontos szerepet. A Függetlenségi háború egy fontos előzménye az angol tea-adók ellen tiltakozó híres bostoni teadélután. Filteres kiszerelésben először egy bostoni kereskedő készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.
Tea története és teázási szokások
A történet kb. 5.000 évvel ezelőtt egy Kínai uralkodó véletlenül tea leveleket ejtett egy pohár forró vízbe. Ettől kezdve fogyasztása a társadalmi élet minden részét érintve gyorsan elterjedt a kínai kultúrában, majd művészetté emelte a japánok által megalkotott teaszertartás. Az amerikai kultúrában és szokásokban a gyarmati idők óta játszik fontos szerepet. A Függetlenségi háború egy fontos előzménye az angol tea-adók ellen tiltakozó híres bostoni teadélután. Filteres kiszerelésben először egy bostoni kereskedő készített, míg a jeges tea a St. Louis-i Világkiállításon született meg.
A magyarok nem tartoznak a legnagyobb teafogyasztó nemzetek közé, de a fekete-, zöld- és gyümölcsteák fogyasztása mellett többen is a gyógyteákhoz fordulnak az egészséges életmód és a természetgyógyászat térhódításának köszönhetően.
A teacserje (latin neve camellia sinensis) általában maggal vagy hajtásdugvánnyal szaporítják.
A növény eredetileg erdei aljnövényzet, így életük első éveiben gondosan árnyékban nevelgetik. Miután a helyükre ültették a szőlőhöz hasonlóan vízszintesen rögzítik, hogy könnyen lehessen szüretelni. Az ültetvényeket trágyázzák és folyamatosan gyomtalanítják. Az első szüretre csak három év gondoskodás után a negyedik évben kerülhet sor az új ültetvényeken. Évente 3-4 alkalommal szüretelnek. Az első kora tavasszal, márciusban kezdődik, a levelek minőségétől függően. Nagyon fontos volt, hogy a leveleket kellő időben szedjék, mivel ha a levelek vége könnyedén felkunkorodik, késedelem nélkül elkezdték a szüretelést. A második szedés május végén, vagy június elején, a harmadik pedig augusztus elején történik, melyet kézzel, vagy géppel végeznek. A minőségi teák bizony a kézzel szüretelt teákból készülnek, ugyanis így könnyen szétválaszthatók az alsó (gyengébb minőségű) illetve a felső (jobb minőségű) levelek.
A kézzel történő szüreteléskor óvják sérülésektől, a nyomódástól, mivel mindezek által erjedésnek indulhat és rontja az értékét. Mindezek által a feldolgozó üzemek is általában közvetlenül az ültetvények közelébe épülnek.
A feldolgozás igen bonyolult művelet volt a régi kínaiak korában. Az akkori tizenkét részből álló kiváló szakértelmet kívánó folyamatot mára négyre csökkentették. Ahány fajta létezik, szinte annyi módszerrel dolgoznak a teamesterek is. Ezért sem egyforma ízűek a különböző ültetvényről és teamester üzeméből származóak.
A dél-amerikai csoda
Jó meleg, pára, sok csapadék: ezt szereti a magyalfélék családjába tartozó örökzöld fa, a mate - vagy más néven paraquay tea. Yerba matenak is hívják, de nevezik jezsuiták teájának, Szent Bartholomeo teájának, Paraguay teának, yerba teának is, Brazíliában chimarrão–nak. Egész Dél-Amerikában, de Libanonban és Szíriában is fogyasztják.
A mate jobb, mint a kávé
A mate íze kicsit füstös, kesernyés, fűre emlékeztető, hatóanyaga a matein. A tea teinjéhez és a kávé koffeinjéhez hasonlóan a matein is élénkít, de mivel az idegrendszerre is hatással van, képes nyugtatni is. Nem lehet hozzászokni, és fogyasztása mellett is pihentető az alvás. Édesen is fogyasztják, cukorral vagy mézzel, ilyenkor mate dulce a neve.

Csaja
Hozzávalók
-
1 evőkanál fekete tea
-
fél vanília rúd
-
1 l víz
-
5 dkg cukor
-
1 dl rum
-
1 db citrom
számára elég.
Leírás
A cukor felét világosbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a vizet, a vanília rudat és a többi cukrot, és a teát leforrázzuk vele. 5 percig hagyjuk a tealevelet állni benne, majd hozzáöntjük a rumot, és csészékben felszolgáljuk, Díszítésnek mindegyik csésze tetejére egy citrom karikát teszünk.
Teagrog
Hozzávalók
-
4-5 teáskanál teafű
-
7-8 dl víz
-
4 db kockacukor
-
2 dl rum
-
4 szelet citrom
-
4-5 db szegfűszeg
-
1 egész fahéj
számára elég.
Leírás
A teafüvet forrásban lévő vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A poharak mindegyikébe 1 szem kockacukrot teszünk, és rászűrjük a teát. A csészékbe adagonként 3- 5 cl rumot teszünk, és a tetejére citromkarikát. Ízesíthetjük szegfűszeggel, fahéjjal (forrázáskor) és cukorral.
Teapuncs
Hozzávalók
-
2 cl citromízű szörp
-
2 cl citromlé
-
4 cl konyak
-
2 dl édesített tea
számára elég.
Leírás
Melegített pohárba öntjük a szörpöt, a citromlevet, a konyakot és felhígítjuk a forró teával.
Teakoktél
Hozzávalók
-
2 dkg fekete tea
-
1 l víz
-
2 db tojás
-
10 dkg porcukor
számára elég.
Leírás
A teát leforrázzuk, 5-8 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tojások sárgáját a cukorral elkeverjük és hozzáadjuk a tea felét, és addig fűzzük míg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a tea másik felét, lehűtjük és koktélos pohárban kínáljuk
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pas-cher-grenoble/
betfair online casino hcpfo
(AilvrIdowl, 2018.07.06 12:35)mgm online casino <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">casino real money</a> casino online <a href=" https://onlinecasinoplay.us.org/">casino games</a> | <a href=https://onlinecasinoplay.us.org/>online casino real money</a> <a href=https://onlinecasinoplay.us.org/>casino slots</a>
Wangle Your Blood Stress Checked
(AAceplewaype, 2018.10.09 12:48)